معرفی رشته علوم تغذیه :

رشته علوم تغذیه از رشته های مورد توجه جوانان در چند سال اخیر است. این رشته‌ به‌ رژیم‌ درمانی‌، اصول‌ علم‌ تغذیه‌، ارزش‌ مواد غذایی‌ و نحوه‌ تغذیه‌ مناسب‌ برای‌ حفظ‌ سلامت‌ بدن‌ می‌پردازد. در این‌ میان‌ اصول‌ علم‌ تغذیه‌ بررسی‌ می‌کند که‌ چه‌ فرآیندی‌ روی‌ مواد غذایی‌ خورده‌ شده‌ انجام‌ می‌گیرد تا جذب‌ یا دفع‌ شود و رژیم‌ درمانی‌ نیز نوع‌ رژیم‌ غذایی‌ لازم‌ در بیماری‌های‌ مختلف‌ را مشخص‌ می‌کند.

علم‌ تغذیه‌ یک‌ علم‌ چند بعدی‌ است‌ و به‌ همین‌ دلیل‌ دانشجوی‌ این‌ رشته‌ باید اطلاعات‌ جامع‌ و گسترده‌ای‌ در زمینه‌ بیوشیمی‌، جامعه‌شناسی‌، روانشناسی‌، بهداشت‌ و شیمی‌ مواد غذایی‌ داشته‌ باشد تا بتوانند مهارتهای‌ لازم‌ را کسب‌ کند.

مهارتهایی‌ که‌ به‌ دو بخش‌ عمده‌ رژیم‌ درمانی‌ و تغذیه‌ جامعه‌ تقسیم‌ می‌شود. یعنی‌ کارشناس‌ این‌ رشته‌ هم‌ باید بتواند که‌ رژیم‌ غذایی‌ مناسب‌ را برای‌ درمان‌ بیماری‌های‌ مختلف‌ ارائه‌ دهد و هم‌ توانایی‌ شناسایی‌ مشکلات‌ تغذیه‌ جامعه‌ را داشته‌ باشد و سپس‌ بر اساس‌ مشکلات‌ موجود، برنامه‌های‌ غذایی‌ لازم‌ را طراحی‌، اجرا، نظارت‌ و ارزشیابی‌ کند همچنین‌ ارتقای‌ ارزش‌ غذایی‌ مواد غذایی‌ مانند کنسرو، کمپوت‌ و… که‌ در صنایع‌ غذایی‌ ایجاد می‌شود، بر عهده‌ کارشناس‌ این‌ رشته‌ است‌.

هدف و رسالت رشته:
اصول‌ علم‌ تغذیه‌ بررسی‌ می‌کند که‌ چه‌ فرآیندی‌ روی‌ مواد غذایی‌ خورده‌ شده‌ انجام‌ می‌گیرد تا جذب‌ یا دفع‌ شود و رژیم‌ درمانی‌ نیز نوع‌ رژیم‌ غذایی‌ لازم‌ را در بیماریهای‌ مختلف‌ مشخص‌ می‌کند.

زمینه های فعالیت در بازار کار

در زمينه پژوهشي:
– طراحي و اجراي پروژه هاي تحقيقاتي در مراکز تحقیقاتی‌ مثل‌ انستیتوی‌ تحقیقات‌ تغذیه‌ای‌ و صنایع‌ غذایی‌ کشور
– مطالعه و بررسي روشهاي تغذیه ای مناسب برای پیشگیری از بیماری ها

در زمينه آموزشي:
– طراحي و تدوين برنامه هاي آموزشي در زمينه هاي مرتبط با علوم تغذیه
– تدريس در زمينه هاي مرتبط با تغذیه و رژیم درمانی در سطوح دانشگاهي يا ديگر مراكز علمي
– طراحي و تدوين روشهاي بهينه جهت آموزش دانشجويان و انجام نوآوري ها و خلاقيت هاي لازم در اين رابطه

در زمينه خدماتی:
– مسئولیت‌ فنی‌ کارخانجات‌ تولید مواد غذایی‌
– همکاری‌ در کلینیک‌های‌ رژیم‌ درمانی‌ با همکاری‌ پزشکان‌ غدد داخلی‌
– همكاري با پزشك معالج بيماران
– همکاری‌ در تنظیم‌ رژیم‌ برای‌ گروههای‌ مختلف‌ از جمله‌ ورزشکاران‌، بیماران‌ خاص‌

نقش مشاوره اي:
– ارائه خدمات مشاوره پزشكي در در شبکه‌های‌ بهداشتی‌ جهت‌ پیشگیری‌ از بیماریها
– به‌ عنوان‌ مشاور رژیم‌ درمانی‌ و مشاور تغذیه‌ جذب‌ ورزشگاهها، مهد کودک‌ها

نقش مدیریتی:
– مدیریت‌ بخش‌ تغذیه‌ بیمارستانها، مسئولیت‌ فنی‌ کارخانجات‌ تولید مواد غذایی‌

معرفی دروس امتحانی:
تغذیه ضریب 4
بیوشیمی ضریب 2
فیزیولوژی ضریب 2
زبان ضریب 2

عنوان رشته هایی که میتوانند در کنکور این رشته شرکت کنند:

کارشناسی رشته های علوم و صنایع غذایی، مهندسی علوم و صنایع غذایی، علوم تغذیه، بهداشت مواد غذایی، مهندسی کشاورزی گرایش صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی علوم دامی، زیست شناسی(گیاهی، جانوری، عمومی، سلولی مولکولی، شیلات و آبزیان، دریا)، دبیری زیست شناسی با گرایش زیست شناسی عمومی، پرستاری، مامایی، بهداشت عمومی، فیزیولوژی، علوم آزمایشگاهی، بیوشیمی، میکروب شناسی، رژیم شناسی، هوشبری، اتاق عمل، بهداشت محیط، بهداشت و بازرسی گوشت، مهندسی تولیدات دامی، اقتصاد تغذیه، زیست شناسی گرایش میکروبیولوژی

آینده تحصیلی:

این رشته در 3 مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در ایران پذیرش دارد.

فارغ التحصیلان این رشته گزینه های انتخابی بسیار متنوعی برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری دارند.

وزارت علوم: دکترای زیست شناسی (کلیه گرایش ها)

وزارت بهداشت: دکترای رشته های علوم تغذیه، سیاست های غذا و تغذیه، بیوشیمی بالینی، سالمند شناسی، نانوفناوری پزشکی، نانوفناوری دارویی، انفورماتیک پزشکی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت در بلایا و فوریتها (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، سلامت و رفاه اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، اپیدمیولوژی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی)، مددکاری اجتماعی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد علوم پزشکی به شرط داشتن کارشناسی مددکاری)، گفتار درمانی (مجاز برای تمامی رشته های ارشد به شرط داشتن کارشناسی گفتار درمانی)

 

پیام بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.